Ansambel Aktual in Laura Menard - Ljubezen v zraku

20. maj je dan, ko obeležujemo SVETOVNI DAN ČEBEL.

Uradna himna mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev IMYB 2021:

Ljubezen v zraku

»Obstaja pa ena pridna in utrjena čebela, taka je kranjska.« je pred več kot 160 leti zapisal dr. Philip Rothschütz (1857), oče Emila Rothschütza, ki je s svojim delom odločilno prispeval k priznanju in širjenju kranjske čebele. Na gradu Podsmreka pri Višnji Gori je imel velik čebelnjak in delavnico za izdelavo čebelarske opreme, ustanovil je Kranjski trgovski čebelnjak in s trgovanjem na široko odprl pot kranjski čebeli v Evropo in svet.

Kranjska čebela, kranjica, kranjska sivka je dobila ime po deželi Kranjski. V njenem osrčju, današnji Občini Ivančna Gorica, se nahaja starodavno mesto Višnja Gora, kjer je pred dvema letoma, ob razglasitvi svetovnega dneva čebel potekalo odkritje obeležja kranjski čebeli.

Pred izbruhom pandemije koronavirusa, se je Občina Ivančna Gorica v sodelovanju z Čebelarsko zvezo Slovenije in Osnovno šolo Stična intenzivno pripravljala na mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev. Tekmovanje je prestavljeno na leto 2021, uradno himno srečanja pa posredujemo javnosti na tretji svetovni dan čebel.

Pesem z naslovom Ljubezen v zraku, je posvečena lepotam naše narave (Slovenija ljubezni kraj = Slovenia is made of love), še posebej neumornim delavkam, čebelam, brez katerih človeštvo nima prihodnosti. Ljubezen v zraku pa simbolizira tudi delo čebelarjev, njihovo veselje, ki ga začutijo vsakič, ko pridejo v čebelnjak, k svojim čebelam.

Pesem bo v prihodnjih mesecih posneta tudi v angleškem jeziku (Love is in bee air) in posredovana vsem ekipam, ki se prijavljajo na mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev.

Zavedanje o pomenu čebel za naš obstoj je eno od osnovnih sporočil svetovnega dneva čebel. Ozaveščanje pa ni enkratno dejanje, je proces, ki ga je treba ves čas dopolnjevati. Vsak lahko prispeva svoj delež. S skrbjo za čisto naravo, z ekološko naravnanostjo, s podpiranjem lokalne hrane in s spoštovanjem dobro opravljenega dela. Pa tudi z dobro voljo, optimizmom, pozitivno naravnanostjo in … pesmijo.

Ljubezen v zraku je, kjer so čebelice,

na dlani te imam, srce ti svoje dam…